EXERCICI FÍSIC I FRED

L’estrès en fer un esforç físic es complica freqüentment per les condicions tèrmiques ambientals, tals com el fred. Existeixen riscos per a la salut quan el nostre cos s’exposa a temperatures baixes en el moment d’entrenar, encara que el cos és capaç d’adaptar-se bé si tenim les eines necessàries per a suportar-lo.

Quins son els mecanismes de transferència de calor corporal?

  1. CONDUCCIÓ

Quan toquem altres materials transferim la nostra calor cap a ells, per tant, la calor generada pel nostre cos es condueix cap a la roba que està en contacte directe amb la nostra pell. Per aquesta raó és tant important mantenir la roba seca, i per això la primera capa ha de transpirar tota la suor que desprenem quan activem el metabolisme. Sinó, amb la roba mullada en contacte amb la nostra pell, ens farà perdre temperatura corporal.

  • CONVECCIÓ

Suposa la transferència de calor corporal per un líquid o gas, és a dir, per l’aire o l’aigua. Si plou i ens mullem la nostra pell perd temperatura, per tant, hem de protegir-nos amb una tercera capa impermeable que no permeti traspassar ni l’aigua ni l’aire fred exterior. La brisa freda que ens acaricia la pell quan correm fa que el nostre cos hagi d’estar en constant adaptació i això també influeix en la pèrdua de calor. Per això és important que entre ambdues capes hi hagi una que deixi marxar l’aigua que generem i no deixi entrar ni l’aigua ni l’aire fred de l’exterior, i que ajudi a mantenir la temperatura corporal.

  • RADIACIÓ

El més important en la irradiació és la calor que atrapem de l’exterior i el que generem amb l’activació del moviment. I, en especial del rebot que genera la neu quan estem entrenant-nos, tant si fa sol com si fa núvol. Per això ens hem de protegir amb protector solar per a la pell que està exposada i ulleres de sol degudament homologades per a l’activitat que volem desenvolupar.

  • EVAPORACIÓ

L’efecte i la conseqüència d’estar en moviment i activar el nostre metabolisme és que evaporem H2O amb la sudoració quan el nostre cos està generant excés de temperatures altes. Per això és essencial que la primera capa de vestimenta sigui capaç d’evaporar aquesta aigua que el nostre cos està eliminant i mantingui la pell el més seca possible. Un dels problemes és abrigar-se massa, per això hem de tenir en compte el tipus d’activitat que realitzarem, el temps que hi dedicarem i les condicions meteorològiques a les quals ens exposarem, i amb això triar adequadament les 3 capes de roba.

Per una activitat física específica necessitem roba específica?

S’ha de tenir en compte que aquestes tres capes de roba (primera capa transpirable, segona capa que atrapi l’escalfor però que evapori l’H2O i la tercera capa que eviti l’entrada d’aire o d’aigua fins a la pell), han de realitzar les seves funcions òptimament, per a protegir-nos de patologies derivades del fred, com la hipotèrmia. I, no podem oblidar protegir totes les zones del cos (cap, tors i extremitats). No té res a veure córrer, que anar en bici, que fer surf, que esquiar… i cada activitat té peces de roba esportives específiques dissenyades per a cada disciplina, cal assessorar-se en els punts de venta i està ben informat.

Activa el metabolisme caminant amb la tècnica específica de la marxa nòrdica, és una de les activitats més complertes ja que tonifiques tot el cos; vine a conèixer racons de Barcelona!